Open quilt atelier
De bijeenkomsten vinden plaats in 't Patronaat, Blaarthemseweg 18, 5502 JV Veldhoven (Zeelst).
Het bestuur heeft een afwisselend programma samengesteld. Een gastspreker, een nieuwe techniek of een nieuw boek worden aan de orde gesteld. Ook worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld en er wordt vaak een "show and tell" gehouden van de nieuwste quilts van de leden.

     
Open Quilt Atelier van 3 juni 2024

Marieke neemt deze avond het voorzitterschap waar omdat Wilma door de overstromingen in Duitsland nog met de trein onderweg naar huis is.

Het podium doet vanavond ook dienst als uitleen voor de Kwiebieb omdat op hun reguliere plek de overtollige en dubbele boeken en tijdschriften verkocht worden.
     
 
De top van de lustrumquilt is in elkaar gezet door Marja met blokjes gemaakt door de leden, naar ontwerp van Valerie.
detail
     
 
 

Angela van de Quiltpuzzel heeft de vereniging een kleurige lap stof met vrolijke tulpen geschonken. We krijgen hier allemaal een stukje van met de bedoeling dit te gaan gebruiken in een zelf te ontwerpen blok van 15 x 20 cm. Daarbij mogen stofjes in regenboogkleuren toegevoegd worden maar geen zwart of wit.De meegebrachte stofjes komen op tafel en er wordt druk overlegd over het te maken ontwerp en hoe en waar het tulpenstofje te gebruiken.

     
Open Quilt Atelier van 6 mei 2024
Tijdens deze Show and Tell Mix was het de bedoeling om elkaar de meest bijzondere of dierbaarste quilt te laten zien. Er werden veel quilts geshowd maar ze waren ook te bekijken via fotoboeken en zelfs via de telefoon.  
 
 
 
   
     
Open Quilt Atelier van 8 april 2024 ........(Show and tell special)

Valerie geeft ons vanavond een inkijkje in haar quiltleven. Ze heeft van jongs af aan altijd al veel aan handwerken gedaan en zelfs 10 jaar lang een winkeltje met o.a. stoffen en garen gehad, waar ze ook quilts op bestelling maakte.
Al haar quilts worden op de naaimachine gemaakt. En doordat Valerie eigenlijk een hekel heeft aan de traditionele manier van het met de hand doorquilten heeft ze haar eigen methode ontwikkeld. Waarna ze met die methode steeds vaker een dubbelzijdige quilt maakte. Ook worden op de quilts vaak borduursteken gebruikt. Ze begon met het maken van quilts met grote blokken maar door de jaren heen is ze steeds kleiner gaan werken.

 
“Picknickquilt”, haar eerste grote quilt uit 1986.
     
 
“Groen-Bordeaux”, een grote quilt voor over de bank. Ze heeft er twee gemaakt in deze kleurstelling.
detail
     
 
“Flanellen quilt”.
 
Detail waarop het borduurwerk in de randen te zien is.
     
“Herfstwandeling”, een log-cabin waarbij Valerie gebruik gemaakt heeft van Rasterquick als ondergrond.
 
detail
 
achterkant
     
“Hartendief”; eigenlijk was deze voorkant bedoeld als achterkant voor de herfstwandeling. Maar Valerie vond hem te mooi als achterkant dus heeft ze hier ook een quilt van gemaakt.
 
detail met borduurwerk
 
achterkant
     
“St. Marie-aux-Mines”; tijdens haar verblijf aldaar kocht Valerie de stofjes waarna ze ter plekke de blokken begon te snijden voor deze quilt.
details
 
achterkant
 
detail achterkant
     
“Rood-Wit”, een quilt voor haar pleegzoon in zijn favoriete kleur.
 
detail
 
achterkant
     
 
“Vierkanten met Visie”; het middendeel is een ontwerp geweest voor de lustrumtentoonstelling in 2015. Daarna heeft Valerie de rand er afgehaald en de quilt vergroot.
detail
 
achterkant
 
detail achterkant
     
Gedurende al de jaren dat ze quilt heeft Valerie veel quilts weggeven. Gelukkig zijn er nog de foto’s als herinnering. Hierop zijn er een paar te zien.
     
 
“Haleigh”, een quilt gemaakt voor haar nichtje in Amerika.
achterkant
     
 
“Maxime”, de quilt voor het andere nichtje
 
achterkant
     
Valerie is lid van de lustrumcommissie voor 2025 én is al jaren het creatieve brein achter de speciale projecten voor de vereniging.
 
Een van de lustrumquilts die gemaakt is voor het lustrum van 2020. Alle leden hebben aan de quilts meegewerkt door blokken te maken. Valerie heeft het ontwerp voor de quilt gemaakt. Op de achterkant heeft ze een aantal van de overgebleven blokken verwerkt.
     
 
Nog twee lustrumquilts voor 2020. Ze werden geshowd voordat ze doorgequilt waren. Dat werd later door diverse leden gedaan.
     
 
Valerie is een aantal jaar geleden bij haar zus in Amerika op bezoek geweest. Voor ze weer naar huis ging kreeg ze van haar zusje deze quilt. Ze heeft geprobeerd te achterhalen hoe oud hij is maar dat is niet gelukt. Op de quilt zijn de nationale bloemen van 48 Amerikaanse staten afgebeeld.
de bloem van Texas
     
Voor de 50ste verjaardag van haar broer Max heeft Valerie een quilt voor hem gemaakt met herinneringen aan hun jeugd.
 
achterkant
 
label
     
 
Valerie is al jaren bezig met deze kerstquilt. Ze werkt er alleen aan in de kerstperiode. Daarna gaat hij weer de kast in tot de volgende Kerst.
detail met geappliceerde kerstboompjes en borduurwerk
     
De laatste quilt waar Valerie aan werkt wordt een quilt met in het midden een merklap die door haar moeder geborduurd is. Ze is bezig er randen omheen te maken.
 
detail
 
nog puzzelen wat de volgende rand moet worden
     
Voor het lustrum van 2025 worden weer loterijquilts gemaakt. Het eerste ontwerp is door Valerie opgespeld en zal door Mien en Tonnie worden gequilt.
     
 
Valerie krijgt de speciale decoratie opgespeld door Wilma. Met decoratie voor onze banner “Ons Ben’r”, ook een ontwerp van Valerie waar veel  leden aan meegewerkt hebben. 
     
Open Quilt Atelier van 4 maart 2024
Voor de creatieve avond heeft Wilma, om alvast in de stemming te komen voor Pasen, een eierdopje en mandje ontworpen. De beschrijving wordt aan iedereen uitgedeeld, maar om het nog extra te verduidelijken, vooral voor onze nieuwe leden, heeft Wilma foto’s van de werkwijze gemaakt.
 
het in elkaar zetten van een blokje
 
naaikras met naald
 
blokjes
 
strook, puntjes over elkaar
 
sandwichen en quilten
 
strook boven onder patchwork leggen
 
bodem sandwichen en quilten
 
mandje en eierdopje
Tip voor de hoekjes van het mandje
 
 
de naaispulletjes en vrolijke voorjaarsstofjes komen op tafel en er wordt aan het werk gegaan
 
er is ook tijd om gezellig te kletsen en de tijdschriften en boeken van de Kwiebieb door te kijken
     
Open Quilt Atelier van 8 januari 2024
De vrijwilligers van de Veldhovense Rainbow Quilters. Helaas ontbreekt Karin, onze penningmeester.
     
 

Angela wordt door Wilma in het zonnetje gezet en met een mooie bos bloemen bedankt voor alles wat ze voor onze vereniging betekent. Samen met Henry is ze elke januari bijeenkomst aanwezig met de stand van de Quiltpuzzel. De quilt op de achtergrond is gemaakt door Monique van een pakket wat bij de Quiltpuzzel te bestellen is.

Met zoveel mooie stofjes, garens en quiltbenodigdheden heeft Angela het druk in haar winkeltje.
     
De dames van de Kwiebieb hebben vandaag alle grote boeken meegebracht om uit te lenen.
Alle quilts voor Verdanda op een rijtje.
     
Open Quilt Atelier van 4 december 2023

Het Sinterklaasspel

Het spel ging als volgt. Iedere tafel heeft een eigen kleur. Een dobbelsteen met kleuren geeft aan welke tafel aan de beurt is. Alle dames van die tafel pakken een pakje van de kadotafel en gaan met de rug tegen de statafel staan. De dobbelsteen bepaalt wat er nu gedaan moet worden. Plaats opschuiven, pakje doorgeven, Sinterklaasliedje zingen etc. Na de 4e opdracht mag je je kadootje uitpakken.
 
 
 
 
De kadootjes waren heel verschillend, maar leuk. Sommige Pieten hadden er een gedicht bij gemaakt. Iedereen ging tevreden met een kadootje naar huis. De avond was leuk en goed georganiseerd.
     
Open Quilt Atelier van 6 november 2023
Wilma opent de avond. Ze verwelkomt de 4 gastbezoekers. Er waren er nog 2 aangemeld, maar die moesten door ziekte op het laatste moment afzeggen. We hopen ze op het volgende OQA te verwelkomen.
     
De Stichting Verdanda heeft ons bedankt voor de geschonken boeken. Ze hebben gevraagd aan de Kwiebieb of onze vereniging ze kan helpen de bij hun ingeleverde blokken tot quilts te maken. Er zijn pakketjes voor de tops samengesteld. Een heleboel dames hebben een pakketje meegenomen om er mee aan de slag te gaan. Monique heeft alvast 2 voorbeelden gemaakt.
...... ........
     
 
 
De Stoffenmand heeft van een 90-jarige dame die noodgedwongen op moet houden met quilten heel veel stoffen gekregen. De kerststoffen hebben ze nu bij zich.   Het nieuwste patroon voor de lustrum loterij quilt wordt uitgedeeld. Valerie laat voorbeelden zien.
     
Het hoofdprogramma van de avond is foto’s en stof. Marieke zou dit allemaal presenteren , maar vanwege ziekte heeft Marie José het op het laatste moment overgenomen. Er was een powerpoint presentatie met goede uitleg over de verschillende mogelijkheden.
 
     
Jubileumdagen Quiltersgilde 13 en 14 oktober 2023 in Waalre.
 
 
 
   
     
Open Quilt Atelier van 2 oktober 2023
Het bestuur zit klaar voor de jaarvergadering.
     
Open Quilt Atelier van 4 september 2023

Op deze eerste bijeenkomst van ons verenigingsjaar vieren we dat we als Vereniging VRQ 15 jaar bestaan.
De OQA commissie bestaande uit Marieke, Marie-José en Corrie hebben een Club Quiz voor ons samengesteld waarmee leuke prijzen te winnen zijn.

Maar we beginnen met voor iedereen een toepasselijk kleurrijk gebakje.
     
 
Terwijl iedereen geniet van het gebakje heet Wilma ons welkom.
     
Wilma legt uit hoe de quiz gespeeld gaat worden. Marie-José leest de 15 vragen op, die ook op het scherm te zien zullen zijn, en wij moeten in groepjes van 4 de antwoorden afstrepen op een woordzoeker.
     
 
 
 
Er wordt fanatiek gespeeld.
 
Aan Marieke de taak om alles te controleren.
   
     

Angela van de Quiltpuzzel en Inge van Ingenaaimachines hebben allebei 4 prijsjes gedoneerd, voor de 1e en de 2e prijs.

De 3e prijs werd gedoneerd door de Kwiebieb.
     
Er zijn deze keer veel kleurige kleine en grote blokjes ingeleverd bij Valerie.
     
Foto's van de VRQ op de open dag van 't Patronaat op 17 juni 2023
 
 
   
     
Open Quilt Atelier van 5 juni 2023
Het Open Quilt Atelier werd verzorgd door Experitex. We konden een vakantiekaart maken met heel veel verschillende materialen zoals tule/organza, kantjes etc die Laura , Joos en Femke ook meegebracht hadden. Er werd enthousiast gewerkt.
 
 
 
 
 
     
De mysterie etuis werden geshowd bij het podium.
     
Er zijn weer veel blokjes ingeleverd voor de quilts voor de volgende lustrum tentoonstelling. Valerie heeft al wat voorbeelden gemaakt. We kunnen nu weer verder gaan in de kleuren van de regenboog.
 
   
     
De Kwiebieb heeft een grote uitverkoop gehouden van boeken en tijdschriften.
 
De Kwiebieb heeft weer fijn boeken uitgeleend en er zijn weer stofjes bij de Stoffenruilmand aangeschaft, zodat iedereen aan een fijne vakantie kan beginnen.
 
Open Quilt Atelier van 1 mei 2023
De avond stond in het teken van het maken van een inspiratiebord voor “Stof tot inspiratie”, ons thema voor de volgende lustrum tentoonstelling. Met behulp van oude tijdschriften, een kartonnen plaat en plakstiften werd er al snel flink geknipt, gescheurd en geplakt om tot een kleurig resultaat te komen.  Er werd hard gewerkt maar vooral ook gezellig gekletst en gelachen.
 
 
 
 
 
   
 
Onze gast Diana heeft een mooi inspiratiebord gemaakt.
achterkant: planbord
     
 
de Kwiebieb dames hadden het weer druk met de uitleen van hun boeken en tijdschriften.   Valerie heeft al een doosje vol met blauwwitte blokjes.
     
Open Quilt Atelier van 3 april 2023
Inge Rijkers van “INGEnaaimachines” uit Eindhoven is vanavond te gast, samen met haar zus Hélène, om een presentatie te geven over naaimachinevoetjes.
 
Ze hebben verschillende naaimachines meegenomen en voor aanvang van de quiltbijeenkomst demonstreren ze een aantal mogelijkheden van de machines. Iedereen die wil kan daarna zelf achter de machine plaats nemen om het uit te proberen.  
     
 
Ook hebben ze allerlei hulpmiddelen bij zich, zoals quiltmallen en doosjes met verschillende voetjes.
     
Inge geeft uitleg over de voetjes door middel van duidelijke tekeningen.
     
 
Inge en Hélène worden na afloop heel hartelijk bedankt met een grote bos tulpen.
     
 
Monique presenteert de Boeken Top Tien.
De dames van Experitex te midden van hun kleurige experimenten.
     
De Stoffenruilmand heeft weer een grote collectie stofjes meegebracht om uit te kiezen.
     
 
Er zijn weer veel blokjes ingeleverd voor de Lustrum loterij quilts.   Valerie heeft van een aantal van de blokjes een voorbeeld opgespeld.
     
Open Quilt Atelier van 6 maart 2023
 
Lustrum quilts. Na de oproep van Valerie voor het maken van blokken in blauw en wit heeft ze al een hele stapel binnen gekregen.
     

Door een aantal dames van onze quiltvereniging worden quilts gemaakt voor het goede doel. Zoals voor de Regenboogkerk in Nuenen, de Regenboogboom in Soest en quilts voor Oekraine. Elly hoort bij een groepje quiltsters die samen werken aan quilts voor de Regenboogkerk. De quilts worden via de kerk weggegeven aan goede doelen, vooral in Oost Europa. Ze laat een aantal quilts zien die het laatste jaar gemaakt zijn.

 
Presentatie van de Regenboogkerk met foto’s van de weggegeven quilts.  
“Engeltjes” een kinderdekentje.
     
 
Rode quilt, vierkantjes met rode banen.
 
kattenquilt.
     
Quilt gemaakt met lapjes afkomstig van Angela.
     
Gerda vertelt iets over de Regenboogboom, een stichting waarvoor zij Droomdekentjes maakt die gegeven worden aan kinderen die plotseling te maken hebben met een grote uitdaging, zoals ziekte of een traumatische ervaring. Zij laat hiervan enkele voorbeelden zien.
detail  
 
     
 
Anne Lillholm is heel erg betrokken bij quilts voor Oekraine. Er zijn over de hele wereld blokken gemaakt in blauw en geel die samengevoegd worden en waarvan quilts gemaakt voor gevluchte Oekrainse kinderen. Ze heeft nu nog een laatste stapel tops die afgewerkt moeten worden en dan uiteindelijk naar Oekraine gaan.
     
 
Knuffels voor Oekraiense kinderen
 
Knuffels en quilts onderweg naar Krefelt
 
Open Quilt Atelier van 6 februari 2023
 
 

Over 2 jaar gaan we ons zesde lustrum vieren met een tentoonstelling. Het thema wordt vandaag onthuld door de lustrumcommissie, bestaande uit Wilma, Valerie, Corrie en Marieke. 

     
Onder leiding van Valerie is er de komende twee jaar weer een gezamenlijk project. Hopelijk zijn er veel leden die meedoen met het maken van de blokken voor de quilts die verloot worden tijdens de tentoonstelling. De werkbeschrijving van het blok wordt uitgedeeld.
     
 
en er wordt al enthousiast begonnen.
     
Open Quilt Atelier van 2 januari 2023
 
     
Angela en Henry waren er weer als vanouds op de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar met hun stand van Atelier de Quiltpuzzel.
Ook de stoffenruilmand was aanwezig.
     

Open Quilt Atelier van 12 december 2022

Mysterie van Wilma.

Er zijn weer veel stroken geshowd van deel 1 en 2.

Het patroon voor deel 3 is vanavond uitgedeeld.    
     
Nieuws over de groepsquilt Driemaal in de Rondte. Waarschijnlijk is er een nieuwe openbare ruimte gevonden waar hij kan hangen. De Veldwijzer in Veldhoven, de vroegere Parasol.
     
Ria heeft voor alle aanwezige leden een mooie met de hand gemaakte kraaltjeskaart. Schatting 900 kraaltjes per kaart. Ria krijgt een leuk bedankje.
 
 
 
 
   
     
Open Quilt Atelier van 7 november 2022 (Bojagi Workshop)
De beamer staat klaar voor de presentatie van Mariëlle. Op de achtergrond enkele van haar werken waarin heel goed te zien is hoe zij de Bojagi techniek verwerkt in haar Art Quilts. Na een korte introductie over de geschiedenis van Bojagi en een filmpje over de werkwijze ervan mogen we zelf aan de slag gaan.
     
 
......... Iedereen ontvangt een pakketje met een stukje witte en twee stukjes zelfgeverfde cotton organdy, de beschrijving van de werkwijze en een kaart om het werkstukje in in te lijsten. Er wordt vol enthousiasme aan begonnen terwijl Mariëlle rondloopt om aanwijzingen te geven.
     
.......   ................
..................................   ....................................
.............   .......... .................................
............ Er wordt zo hard gewerkt dat de pauze wordt vergeten en er aan het einde van de avond al hele mooie resultaten te bewonderen zijn.
     
Mariëlle verdiept zich al vele jaren in de Bojagi techniek. Ze heeft een aantal werkstukken meegenomen waarin het gebruik van deze techniek duidelijk te zien is.
 
De quilt waarmee Mariëlle vorig jaar de eerste prijs van de Art Quilt Wedstrijd van het Quiltersgilde heeft gewonnen.
detail  
     
detail
detail
detail
.......  
enkele kleine werkjes als voorbeeld voor wat wij in de workshop maken
....
detail
detail
     
Wilma bedankt Mariëlle heel hartelijk voor de inspirerende workshop.
     
Open Quilt Atelier van 3 oktober 2022  
De avond wordt geopend met de jaarvergadering. Helaas zonder Karin, onze penningmeester. Hopelijk kan ze spoedig weer aanwezig zijn.
     

Wendy Janssen van Quiltstudio Patch & Stitch komt ons een presentatie geven over Civil War quilts. Dit zijn quilts gemaakt tijdens en rond de Amerikaanse burgeroorlog in het midden van de 19e eeuw. Ook de Dear Jane quilts kunnen hiertoe gerekend worden. Na de presentatie laten een aantal van onze leden quilts zien die gemaakt zijn naar het voorbeeld  van de antieke quilts.

     
Monique heeft van antieke reproductie stoffen een knuffelquilt gemaakt.  Het is een van de eerste projecten geweest die ze tijdens de corona quarantaine gemaakt heeft. De inspiratiebron was een you tube filmpje. Katoen met een wollen batting. Patchwork + Quilten – M.
     
detail

Riek heeft haar “Dear Jane” quilt helemaal naar het voorbeeld van de originele quilt gemaakt, op één blok na wat ze niet mooi vond en waarvoor ze haar eigen blok getekend heeft. Patchwork + Quilten – H.

     
detail
“Diamonds” van Mien en Tonnie. Net als de Dear Jane quilt bestaat ook hier een boek van. Patchwork met de hand en machinaal gequilt door Wendy Janssen.
   
“Memories” van Sonja is ook een Dear Jane quilt, maar Sonja heeft het bestaande patroon vergroot met extra blokken om hem passend te maken voor het bed. Ze heeft een aantal van die blokken voorzien van teksten die betrekking hebben op gebeurtenissen uit de tijd toen ze aan de quilt werkte. De stoffen van de top zijn van zelf plantaardig geverfde zijde. Patchwork + Quilten – H.
 
detail
 
achterkant
     
Wilma bedankt Wendy hartelijk met een mooie bos bloemen.
     
Open Quilt Atelier van 5 september 2022  
De Kwiebieb heeft naast boeken en tijdschriften ook allerlei quiltmallen en linialen te leen. Om een keer extra aandacht te schenken aan het gemak van het werken met quiltlinialen laat Monique ons een paar youtube filmpjes zien van Deb Tucker. Zij legt daarin heel duidelijk uit hoe je de linialen kunt gebruiken. De Kwiebieb heeft linialen van haar in de uitleen, waaronder een om vliegende ganzen mee te maken.
     
Karin heeft een voorbeeld gemaakt waarop te zien is hoe je heel precies kunt werken met behulp van een liniaal.
     
Een quilt van Karin met sterren waarbij ze de liniaal voor de vliegende ganzen gebruikt heeft.
     
Een prachtige quilt die Monique gemaakt heeft voor Angela. De doos met daarin alle stof voor de quilt bevat tevens de liniaal waarmee de cirkels gemaakt kunnen worden.
Nog een quilt gemaakt door Monique met behulp van een quiltliniaal.
     
 
Een deel van het assortiment van quiltlinialen van de Quiltpuzzel.
     
Open Quilt Atelier van 13 juni 2022    
  ............ .....................
De vrijwilligers van de vereniging worden bedankt voor hun inzet gedurende het hele jaar met een zeer toepasselijke regenboogparaplu en een groot applaus. De Kwiebieb had een overvolle tafel voor de uitleen en daarnaast heel veel boeken en tijdschriften in de verkoop.
     

Carla was op vakantie toen we de vrijwilligers in het zonnetje hadden gezet. Carla heeft haar vrijwilligerspresentje, de regenboog paraplu, ondertussen ontvangen. Verder heeft het bestuur haar namens alle leden ook hartelijk bedankt voor al de jaren die zij zich als vrijwilliger heeft ingezet voor de stoffenmand.

Nogmaals bedankt en koop leuke stofjes van je cadeubon.

     
 
 
Bij de Show and Tell Mix Vakantie kwamen allerlei quiltprojecten op tafel die gemaakt zijn tijdens de vakantie of meegenomen worden op vakantie.
     
 
Sonja maakt in de zomer vaak een mini quiltje. Dit is een reproductie van een antieke Nederlandse quilt uit het boek “ ’t Is al beddegoet” van An Moonen.   Thea blijkt een zelfde quilt gemaakt te hebben in een groter formaat.
     
Open Quilt Atelier van 2 mei 2022    
Wilma opent de avond met de mededelingen. De tasjes voor de loterij staan klaar op het podium. De Scrapquilts onder het podium zullen zo overhandigd worden aan de winnaars, evenals de placemats.
Fijn om weer een volle zaal te zien!
     
 
de winnaar van deze scrapquilt is er heel erg blij mee
     
 
     
 
De prijzen voor de Lustrumloterij.
     
 
Anne Lillholm verricht de trekking voor de loterij.
     
Feestmiddag vijfde lustrum (De Rode Draad) 9 april 2022
 
Het ontvangscomité en nog even wachten
     
 
Iedereen mag de zaal in.   Even een rondje wat er allemaal te zien is.
     
 
Angela en Henry van de Quiltpuzzel hebben een mooie stand ingericht.
     
 
 
De wedstrijdquilts worden goed bewonderd.
     
 
 
Tijd voor koffie en thee met lekker feestgebak.
     
 
De onthulling van het kunstwerk gemaakt door experitex.
     
 
De jury die de wedstrijdquilts heeft beoordeeld: Helene, Maria en Paul
     
 
Eerste prijs traditioneel naar Elly
 
Tweede prijs traditioneel naar Riek
     
 
Derde prijs traditioneel naar Marieke.
 
Eerste prijs Art naar Janny.
     
 
Tweede prijs Art naar Sonja.
 
Derde prijs Art naar Femke.
     
De jury wordt bedankt voor de beoordelingen met een kleurrijk boeket.
     
 
Pauze. Een consumptiebon wordt uitgedeeld met een pen als kadootje. Experitex heeft een leuke kaart voor iedereen die een onderdeel voor het kunstwerk heeft ingeleverd.
     
 
Voordat het Huisjesmobiel aan het 100 jaar Veldhoven comité wordt aangeboden, komt het koor Cantare uit Veldhoven een kleine uitvoering geven. Ze beginnen met een lied speciaal gecomponeerd voor 100 jaar Veldhoven.
     
     
 
De wethouder van Cultuur van Veldhoven onthult het huisjesmobiel. De huisjesmobiel en de quilt van Han, met Veldhoven en de wijken, komt te hangen in de muziekschool in Veldhoven.
     
 
 
 
Valerie heeft 6 scrapquilts ontworpen voor de loterij. De leden hebben bijna allemaal een stuk gemaakt. Valerie heeft met behulp van leden de quilts samengesteld en afgemaakt. Van de overgebleven stukken zijn placemats gemaakt.
     
De trekking van de prijswinnende loten gebeurt door Mieke, een onafhankelijk persoon.
     
Tegen 5 uur is de feestmiddag afgelopen. Alle leden krijgen nog een leuk kadootje van de Quiltpuzzel. Het was een zeer geslaagde middag. De dames van de organisatie, heel hartelijk bedankt namens alle leden!
     
Open Quilt Atelier van 4 april 2022  
Wilma vertelt het programma van de avond en verwelkomt speciaal Inge en Helene
     
 
Bij het OQA had de kwiebieb verkoop van heel veel gekregen quiltboeken, tijdschriften en quiltsjablonen
     
Presentatie. De spreekster van deze avond is Inge van Inge Naaimachines. Samen met haar zus Helene heeft ze een aantal naaimachines meegenomen o.a. de grote Bernina Longarm en een Sashiko machine. Iedereen die wil, kan de machines zelf uitproberen. Inge gaf in haar presentatie veel informatie o.a. over dat de naaimachinenaalden ook veel gebruiksmogelijkheden hebben voor andere stoffen. Een heel informatieve presentatie.
 
Sahikomachine
Longarm
 
andere machines
 
bedankje
     
Open Quilt Atelier van 1 november 2021  
 
 
Er wordt gewerkt aan het millenniumbos voor ons project voor 100 jaar Veldhoven.  Terwijl er genoten wordt van de Show and Tell krijgen de boompjes langzaam vorm.
  Een prototype van de mobiel waaraan de huisjes en boompjes komen te hangen.
     
Open Quilt Atelier van 4 oktober 2021
Voor de eerste keer in ruim een jaar tijd hebben we in het Patronaat weer onze gebruikelijke maandelijkse  bijeenkomst. We beginnen deze avond met de jaarvergadering waarbij we die van het vorige jaar ook nog moeten inhalen.
     
Marie-José neemt afscheid als penningmeester en draagt symbolisch vast een deel van haar archief over aan haar opvolgster Karin.
     
 

Wilma bedankt Marie-José voor haar inzet en het werk wat ze alle jaren voor de vereniging gedaan heeft en memoreert vooral de hulp die ze van Marie-José gehad heeft bij de stichting van de vereniging de Veldhovense Rainbow Quilters. Hiervoor wordt ze benoemd tot erelid. Verder ontvangt ze een oorkonde en een cadeaubon.

     
 
de oorkonde
  en wordt ze door Dineke verrast met een rozentaart.  
     
 
Karin stelt zich voor als onze nieuwe penningmeester. Mariëlle Huijsmans concentreert zich intussen op haar lezing over Bojagi.
     

Mariëlle houdt zich al sinds een aantal jaren bezig met de Bojagi techniek. Op zoek naar een manier om transparantie in haar werk te krijgen kwam ze terecht bij deze Koreaanse techniek en is ze zich erin gaan verdiepen en specialiseren. Ze vertelt over de geschiedenis van deze naaitechniek en toont ons op het scherm voorbeelden van de traditionele manier van werken en de wijze waarop het tegenwoordig in het art quilten gebruikt wordt.

     
Een impressie van haar werk
 
     
details
 

detail

 
     
 
Na haar lezing beantwoordt Mariëlle onze vragen en laat ze de materialen zien waarmee ze werkt.
     
Wilma bedankt Mariëlle heel hartelijk en spreekt de hoop uit om haar volgend jaar misschien nog een keer terug te zien voor een workshop.
     
Open Quilt Atelier van 6 september 2021  

De eerste bijeenkomst sinds september vorig jaar is vanwege de corona perikelen een doorloopavond geworden waarbij de leden in twee groepen verdeeld zijn. Door middel van pijlen op de grond is een looproute aangegeven. Iedereen is blij elkaar weer te kunnen spreken maar vooral om elkaar weer te zien.

 
De dames van de Stoffenruilmand hebben over de hele lengte van de zaal een deel van hun uitgebreide collectie stofjes uitgestald. Genoeg inspiratie voor nieuwe projecten.
     
 
  De Kwiebieb houdt aan de andere kant van de zaal een verkoop van quilt tijdschriften en boeken. Ze hebben een grote donatie gekregen van Engelstalige quilt tijdschriften waardoor er heel veel te kiezen valt.
     
Tussendoor is er tijd om gezellig bij te kletsen.
     
 
 
Het project van de huisjes en boompjes voor 100 jaar Veldhoven heeft er weer een aantal nieuwe huisjes en zelfs een molen bijgekregen.
     
Open Quilt Atelier van 7 september 2020
     
 
Pleuni zit klaar om de leden te ontvangen op deze eerste bijeenkomst sinds maart, met voldoende afstand vanwege de corona maatregelen.
     
 
Bij binnenkomst krijgt iedereen een gratis kopje koffie of thee van de vereniging, met iets lekkers.   Marie-José laat Karin, onze aspirant penningmeester, vast kennis maken met haar werkzaamheden.
     
 
Het Witven, waar we nu te gast zijn, heeft de stoelen in de zaal op 1 ½ meter afstand van elkaar gezet. Er is genoeg ruimte voor de 51 mensen die zich hebben opgegeven voor deze avond.
     
De eerste leden druppelen langzaam binnen en al gauw wordt er gezellig gekletst.   Terwijl Wilma even weg is wordt de vlaggetjesslinger opgehangen.
     
Als dank voor al het werk wat Wilma in de loop van de jaren gedaan heeft voor het Open Quilt Atelier hebben ruim 70 leden voor dit 250e Open Quilt Atelier een vlaggetje voor haar gemaakt met op de achterkant een persoonlijke boodschap.  
   
 
Marie-José opent de avond en legt nog een keer uit aan welke regels we ons moeten houden i.v.m. corona.   We mogen helaas niet zingen maar wel zachtjes klappen terwijl Wilma de zaal binnen komt.
     
 
Marie-José memoreert het 250e Open Quilt Atelier en biedt Wilma officieel de vlaggetjesslinger aan en een prachtige bos bloemen.
     
  Iedereen geniet weer van deze bijeenkomst.
     

Deze keer geeft Wilma een Show and Tell waarin ze vertelt hoe ze begonnen is met lesgeven en hoe van daaruit de eerste bijeenkomsten zijn ontstaan. Tot aan de Open Quilt Ateliers zoals we ze nu kennen en een vereniging met zo’n 100 leden.
Ze vertelt over haar cursussen en workshops, waaraan het merendeel van de aanwezigen wel een of meerdere keren deelgenomen heeft.
Daarna laat ze een aantal grote en kleine quilts zien die ze gedurende al die jaren gemaakt heeft. Een aantal leden heeft quilts meegebracht die gemaakt zijn in de lessen of tijdens de workshops, en die vanwege corona vanaf hun zitplaats geshowd moeten worden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Als laatste showt Wilma haar Picknick quilt. Dit was een van haar legendarische workshops die heel populair was. Niet alleen vanwege de techniek maar ook en vooral vanwege de gezelligheid en de goede verzorging!
     
 
De avond is te kort geweest om alle quilts te showen die nog op de tafel liggen.
     
Volgend jaar bestaat Veldhoven 100 jaar en daar is weer een nieuw project voor de vereniging voor bedacht. Wilma showt wat de bedoeling is. Een mobiel maken met huisjes.  Haar huisje is klaar en ze heeft er voor iedereen een beschrijving van gemaakt. Het project is nog in ontwikkeling dus voorlopig wordt het een huisje zonder bodem.
     
 
 
de vier kanten van het huisje van Wilma.
     
 
Het huisje in wording van Valerie.  
  Valerie showt de placemats die gemaakt zijn van de overgebleven sterren. Prachtig afgewerkt en ingepakt.
     
 
Twee huisjes ter inspiratie.   4 losse gevels
     
  Onze huisfotograaf Kristie maakt een nieuwe foto van alle bestuursleden voor de Verenigingsinfo.
     
Open Quilt Atelier van 2 maart 2020    
 
 
De mappen met quiltbladen en de quiltboeken worden door de dames van de Kwiebieb klaar gelegd voor de uitleen tijdens het Open Quilt Atelier
     
 
Femke, Laura en Joos inspireren via Experitex iedereen die met Art Quilten bezig is door de vele voorbeelden van hun eigen werk.
De zesde lustrumquilt is ook klaar en weer prachtig geworden.
     
 
Dankzij het voorbereidende werk van Valerie zijn door de leden van de laatste sterren en blokken vrolijke placemats gemaakt.   
Het was weer gezellig druk
     
 
Met behulp van een powerpoint presentatie heeft Anne Lillholm ons deze avond laten kennis maken met het longarm quilten en alles wat er mogelijk is met een longarm machine.
Een van de quilts van Anne.
     
Open Quilt Atelier van 3 februari 2020    
 
 
De dames van de Open Quilt Atelier Commissie en de Lustrum Commissie hebben voor deze creatieve avond naambroches voorbereid. Iedereen krijgt bij binnenkomst een pakketje met haar naam, een kartonnetje en twee magneetjes. Op de tafels staan doosjes met allerlei kleine stukjes stof, kraaltjes, etc. om meteen aan de slag te gaan.
     
 
Corrie zit als lid van de Lustrum Commissie aan de Lustrumtafel om loten te verkopen. Ze maakt nog even haar broche af.
     
 
De dames van de Kwiebieb hebben de boeken voor de uitleen weer uitgestald.
     
 
De stofjes voor de Stoffen Ruilmand worden klaar gelegd.
     
 
Ook de dames van Experitex zijn aanwezig.
  Pleuni en Marie-José zitten klaar om de leden te ontvangen.
     
 
Er wordt aandachtig geluisterd naar de mededelingen en de uitleg van Wilma over het maken van de broche.
     
En door sommigen wordt meteen begonnen.
     
De meeste lustrumquilts waaraan we met z’n allen gewerkt hebben zijn nu af en Valerie geeft een kleine Show and Tell van de quilts die gemaakt zijn voor de loterij.
 
“Scrabble Scrappy”, voorkant
  achterkant
“Scrap - happy”
 
“Scrappy Hebbeding” voorkant
  achterkant
 
“Starry Night
  achterkant van “Starring Together”.
     
 
We zijn allemaal onder de indruk van de prachtige quilts.
  Na de presentatie van de poster voor de tentoonstelling laat Marieke haar quilt zien.  De  foto voor de poster is gemaakt van een hoek van de quilt.
     
 
Valerie heeft van de overgebleven sterren pakketjes gemaakt voor een placemat
     
 
Er wordt gewerkt aan de naambroche en ondertussen gezellig gekletst.
     
Open Quilt Atelier van 6 januari 2020
De voorbereidingen voor het begin van een feestelijke avond. Tijdens deze Nieuwjaarsbijeenkomst werd het begin van het 5e lustrumjaar gevierd met een gratis kopje thee of koffie voor alle leden en een stukje van een van de drie  lustrumfeesttaarten, een traktatie van de Lustrumcommissie.
     
De lustrumfeesttaarten zijn prachtig versierd met een afbeelding gemaakt van een detail foto van een quilt van Marieke.
     
Er was ook rekening gehouden met diëten en allergieën.
     
 
Tijdens het gezellig bijkletsen werd genoten van het gebak.    
     
Daarna werd er aandachtig geluisterd naar de mededelingen van Wilma over de komende tentoonstelling in april.
     
 
Op de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar zijn Angela en Henry van Atelier de Quiltpuzzel altijd aanwezig met allerlei stofjes, quiltbladen, boeken etc.
     
Open Quilt Atelier van 2 december 2019
     
 
De eerste quilt voor de tentoonstelling. Een foto ervan komt hopelijk in het volgende Quiltnieuws van de Quiltersgilde
     
De volgende quilts worden gepresenteerd door Valerie. Ze hoeven nu nog alleen doorgequilt te worden door de dames die zich hiervoor hebben opgegeven
 
 
 
 
     
 
Deze maand heeft de Stoffenmand weer veel kerststoffen meegenomen, waar veel belangstelling voor was.
     
Wilma geeft uitleg over de inschrijfformulieren voor de tentoonstelling en ook nog een beetje over de loterij.
     
Open Quilt Atelier van 4 november 2019
De eerste sterren-scrapquilt voor de tentoonstelling is klaar. Valerie heeft de organisatie. Er volgen nog meer quilts. Gerda heeft hem in elkaar gezet en Marieke heeft hem doorgequilt. Als iemand een leuke naam hiervoor weet, graag een reactie.
     
 
 
achterkant    
     
Open Quilt Atelier van 7 oktober 2019
     
 
Bij binnenkomst krijgen alle leden het nieuwe info boekje uitgereikt.   De stoffenruilmand heeft een grote collectie stofjes die elke keer mooi uitgestald worden tijdens het Open Quilt Atelier.
     
 
Ook bij de Kwiebieb liggen de boeken weer klaar om uitgeleend te worden.   Vier leden van het bestuur zitten klaar voor de jaarvergadering. V.l.n.r. Marieke, Monique, Marie-José en Wilma. Pleuni was verhinderd.
     
 
 
Na de jaarvergadering is er altijd een verrassing voor de aanwezige leden. Deze keer mag iedereen een envelop trekken met het nr. van de gewonnen prijs of “Jammer!”  Corrie en Dineke gaan rond met de enveloppen.
De te winnen prijzen.
     
De top van de eerste lustrumscrapquilt is klaar. Valerie heeft er een prachtige achterkant voor gemaakt waarin ze allerlei blokken verwerkt heeft. Ze heeft een frame meegenomen waarop de quilt deze avond tijdens het Open Quilt Atelier gesandwiched  wordt met hulp van diverse leden.
 
De achterkant wordt op het frame gespannen.   De achterkant van de quilt.
     
 
Nadat ook de batting en de top zijn opgespannen kan er doorgeregen worden.  
     
De pakketjes die in september uitgedeeld werden zijn allemaal terug. Een hele stapel blokken, sterren en randjes voor de volgende scrapquilts.
     
Open Quilt Atelier van 2 september 2019
     
 
Tijdens de vakantie zijn een aantal tops met het Indian Star patroon in elkaar gezet.   Voorbeeld van het nieuwe blokje.
     
 
Voorbeelden van de borders voor de quilts.
     
 
Valerie heeft pakketjes voorbereid voor het maken van de blokjes en voor de borders.
     
Tijdens de pauze deelde Valerie de pakketjes uit.
     
Presentatie Anne Lillholm
Na de pauze gaf Anne Lillholm een presentatie over haar manier van werken en het kleurgebruik in haar quilts. Ze houdt erg van applicatie en werkt graag met de Apliquick methode.
     
  detail
Een quilt met veel witte stoffen, een kenmerk van een groot aantal van haar quilts.
     
 
Een eigen ontwerp van Anne in twee kleurstellingen.
     
 
detail
  Tijdens de pauze gaf Anne onder veel belangstelling uitleg over de Apliquick methode.
     
Na afloop bedankte Marieke haar heel hartelijk en overhandigde haar een bloemetje.
     
     
Open Quilt Atelier van 3 juni 2019
     
Na 7 jaar neemt Thea afscheid van het werk voor de Open Quilt Atelier Commissie. Wilma bedankt haar heel hartelijk namens ons allen.
     
 
 
 
 
Voor de Show and Tell Mix na de pauze heeft iedereen het werk meegebracht waar men nu mee bezig is.
     
 
Er zijn al een aantal blokken aan elkaar gezet van de vorige opdracht voor de scrapquilts. Het project voor de achtpuntige sterren begint ook al mooi vorm te krijgen.
     
 
De dames van Experitex  hebben de letters van de naam Experitex in allerlei technieken vorm gegeven.
 
     
 
Het was deze avond heel druk bij de Kwiebieb. Ze hadden veel tijdschriften en boeken in de verkoop en iedereen mocht onbeperkt lenen. Ook de dames van de Stoffen Ruilmand hadden het zoals gewoonlijk weer druk.
     
Open Quilt Atelier van 6 mei 2019
Marieke heeft ons deze avond kennis laten maken met het EQ8 quilt-ontwerpprogramma. Ze liet ons via de beamer en een groot scherm de mogelijkheden zien en vertelde over haar eigen ervaringen. Er werd met veel aandacht naar haar geluisterd en met enthousiasme gereageerd op de manier waarop je een blokkenquilt kunt ontwerpen en daarna zelfs de hoeveelheid stof kunt laten uitrekenen en de malletjes kunt uitprinten.
     
“Start en eind”, uit 1999. Dit is de eerste quilt die Marieke heeft ontworpen met EQ. Ze heeft hem daar ook helemaal mee ingekleurd. De weddingring zit als blok in het programma. Patchwork – H+M, Quilten – H.
details
     
  detail
“Pineapple”. Hier is een bestaand blok van EQ aangepast door lijnen weg te halen en bij te tekenen. Ook bij het inkleuren is gebruik gemaakt van het programma. De patronen voor het paperpiecen zijn ook via EQ geprint zodat Marieke meteen kon beginnen. Elk blokje bestaat uit ongeveer 100 stukjes! Patchwork – M, Quilten – H.
     
  detail
“New York Beauty”; de inspiratiebron voor deze quilt komt uit het boek “More Quilts” van Karen Stone. Bij het boek zit een cd met alle patronen uit het boek. Deze kun je in EQ gebruiken. Techniek: paperpiecen. Patchwork + Quilten – M.
     
  detail
“Oranje/zwart”;  een demo quilt voor de babylock sashiko naaimachine met echo quilten in het zwarte gedeelte. De quilt is een grote nine-patch. Marieke heeft EQ gebruikt om te kijken hoe ze hem door wilde quilten. Het bloemetje uit de oranje stof is als motief gebruikt voor de zwarte stukken. Patchwork + Quilten – M
     
Scrapquilts. Er zijn zoveel blokken ingeleverd van de “Indian Star” dat er al een aantal quilts gemaakt kunnen worden. Valerie had een aantal kant en klare pakketjes samengesteld met nog ontbrekende kleurencombinaties en met blokken die al aan elkaar gezet kunnen worden. Er was veel animo om hiermee aan de slag te gaan.
     
 
De “Eight-pointed Star”, het nieuwe project voor de scrapquilts heeft al een aantal mooie variaties opgeleverd.
     
Open Quilt Atelier van 1 april 2019    
De Vip-groep die op het Open Quilt Atelier van februari een Show and Tell Special verzorgd heeft krijgt alsnog het speciale sterretje uitgereikt.
     
 
Er zijn al zoveel blokken gemaakt dat er genoeg zijn voor een aantal quilts.
     
Voor de 2e versie van het project van de scrap quilts zijn twee verschillende “eightpointed” stars ontworpen. Marieke heeft enkele voorbeelden gemaakt.
     
Open Quilt Atelier van 11 maart 2019
Wendy Janssen van Quiltstudio Patch & Stitch gaf deze avond een hele interessante lezing over vintage stoffen, de zgn. Feedsacks.
 
Ze had een aantal van die feedsacks bij zich zodat we konden zien én voelen van wat voor soort katoen ze gemaakt waren.   De “nieuwe” vintage stofjes. 
     
Wendy werd heel hartelijk bedankt met een bloemetje.
     
 
Wilma en Valerie leggen uit hoe een andere licht/donker combinatie gemaakt kan worden voor de blokken voor het Groepsproject van de Scrapquilts. Er worden deze avond weer veel blokken ingeleverd.
     
Alvast een voorproefje van hoe het er uit zal gaan zien.
     
voorkant

achterkant

Han heeft een prachtige opbergmap gemaakt voor de headset. Zelfs al met een kleine verwijzing naar ons thema van 2020, “De rode draad”. 
     
Open Quilt Atelier van 4 februari 2019
     
 
Er zijn al veel blokken ingeleverd voor het Groepsproject voor ons 5e lustrum!   De vier dames voor de Show and Tell Special, met van rechts naar links Leny, Mariet, Mien en Tonnie, zitten klaar voor hun optreden. 
     
 
 
“Picknickquilt”, haar eerste grote quilt uit 1986.