Show and tell leden, open quilt atelier van 7 januari 2019
     
Corrie van Limpt. Servetsterren Ineke heeft een kerstboom met lichtjes gemaakt naar een vouwwerk patroon van Han.
     
Marieke, “Diamonds are a girl’s best friend”; inspiratie komt uit een tijdschrift. Voor het patchwork katoen gebruikt en voor de achterkant zijde. De vulling is ook zijde. Patchwork – H+M, Quilten – H. In september kregen we een stofpakket cadeau met een verloopstof. Rond dezelfde tijd vond Marieke het middenstuk terug. Bij de Quiltpuzzel verloopstof erbij gekocht en de quilt afgemaakt.
 
achterkant
  detail
     
 
Monique heeft een baby uitzet gemaakt voor haar zoon en zijn vrouw die eind april hun eerste kindje, een meisje, verwachten. Patchwork + Quilten – M. detail
     
Marjolein wilde een hippe beddesprei maken voor haar kleinzoon, met felle kleuren. Maar de kleinzoon wilde liever zijn oude quilt houden. Gelukkig was er een vriendin die hem prachtig vond, alleen moest hij dan wel tweepersoons worden! Patchwork + Quilten – M.
 
achterkant
  detail
     
 
Regina heeft een moderne kerstbomenloper ontworpen voor de kersttafel. De inspiratie komt van internet. Patchwork + Quilten – M. detail
     
 

Regina, “Winterloper”; Patchwork – M, Quilten – H + M. Een paar jaar geleden heeft Regina een stapeltje vierkantjes gekocht in blauw/grijs met winterse taferelen. Ze zag dit patroon op Pinterest, heeft het nagetekend in EQ8 en de stof aangevuld met wit/ecru. De randafwerking is met een bies in 2 kleuren voor een subtiel effect.

detail
     
 
Regina, “Homespun”; Patchwork + Quilten – M. Het blok voor deze quilt vond Regina op internet. Het was een uitdaging voor haar om het met EQ8 uit te werken. detail
     

Mary heeft meegedaan met de 365Challenge van Kathryn Kerr uit Australië, waarbij je elke dag, een jaar lang, een blok maakt. Uiteindelijk heb je dan een Sampler. Ze heeft de quilt iets kleiner gemaakt waardoor ze twee hoekblokken over had. Die zijn verwerkt op de achterkant. Patchwork + Quilten – H.

details
achterkant  
     

Angela, “Winterlandschap”; gemaakt naar een patroon van Crabapple Quilts, met drie delen Stitchery. Het middelste deel daarvan is getekend door haar schoonzus. Patchwork + Quilten – H.

details
     
Marie, “Klaverblad”; het middendeel heeft Marie gemaakt van katoenen stofjes van de Regiodag 2017 in St. Michielsgestel. Het is een eigen ontwerp waarbij ze allerlei technieken heeft gebruikt. Patchwork + Quilten – H.
     
 
Elly, “Kerstmis 2018”; de inspiratiebron voor dit quiltje is Han geweest. Het is een applicatie quiltje met een knopen kerstgroep. Patchwork – H + M, Quilten – M. detail
     
 
Ineke, “Op orde”;  gemaakt tijdens de verhuisperiode die zeer turbulent was. Hiermee kwam Ineke tot rust. Voor de randafwerking is ze geïnspireerd door haar man die vond dat er wel wat anders langs kon dan een bandje. Patchwork + Quilten – H. detail
     
Show and tell leden, open quilt atelier van 3 december 2018
     
 
Ineke heeft een combinatie van 2 patronen gebruikt, kerstmannen uit Creatief met patchwork en de kerstbomen uit een oude Quiltmania. Dit laatste patroon wordt verkocht bij Quiltshop Leur. Hij moet nog af voor de kerst. Ook onderdelen van de cursus glas-in-lood bij Wilma zijn door Ineke tot een kersthanger gemaakt.
     
 
Han heeft uit een kersttijdschrift een foundation piecing tafelkleed gemaakt met bloem/ster.   Tweede werk van Han is Christmas Wishes. Een kerstmanpanel versierd met allerlei kralen en strikjes. De kerstsokken voor de kleinkinderen gemaakt als "adventskalender" om iedere dag een kleine verrassing in te laten doen door de kerstman.
     
 
Wilma heeft een boxkleed gemaakt.    
Vogeltjes voor Nissa
     
 
Carla heeft een kerstboom gemaakt van een panel. Helemaal versierd met kraaltjes en pailletjes.
     
 
Wilma heeft een kerstquilt gemaakt. Het patroon komt uit een oud kerstquiltblad.
     
 
 
Ody heeft een memory/speelkleed gemaakt. Twee panels gebruikt met de blokjes. Voor de camper heeft Ody een kussen gemaakt met VW-busje
     
Show and tell leden, open quilt atelier van 5 november 2018
     
 
Regina showde haar "Vliegende ganzen", naar het boek van Niels Holgersson. Deze quilt is gemaakt voor de tentoonstelling van het Quiltersgilde in september in Deventer. Patchwork m/quilten m/applicatie. Het etiket op de voorkant is een regel uit het boek.
     
 
Janny showde haar quilt "Huisjes" gemaakt voor haar zoon die een makelaarskantoor heeft. Ze heeft eigengeverfde stoffen en restjes gebruikt. Patchwork m quilten m/ paperpiecing.
     
 
Liesbeth showde de quilt "Blauwe Banen" Het is een stapelquilt met lapjes uit de ruilmand. Patchwork m/ Quilten H. Inspiratie uit Quilt & Zo
     
 
Corry showde haar loper met sterren. Een workshop met Wendy Vosters. Patchwork m/ Quilten H
     
Show and tell leden, open quilt atelier van 1 oktober 2018
     
 
Marieke, “Nearly insane”; afgelopen zomer had ze gewoon zin in quilten dus nearly insane gewoon door gequilt.   detail
     
 
Monique, “Moederdag Quilt”; ze heeft de lapjes gekregen voor moederdag, uit de quiltwinkel in Best. Meteen enthousiast de top gemaakt, maar van de zomer was het veel te warm om hem door te stikken. Nu in september wel gelukt. Patchwork + Quilten – M. detail
     
 
Van de restanten nog een klein quiltje gemaakt.
  detail
     
 
Carla, “Planeten”;  gemaakt van Japanse stoffen met een pakket van Carol Cox.  Techniek: dronkenmanspad.  Patchwork + Quilten – H. detail
     
 
Laura; ze heeft de stof van haar zoon gekregen en de quilt gemaakt naar een patroon van Verdanda. Techniek:  paperpiecing;  Patchwork – H+M, Quilten – H.
detail
     
Sonja, “Koningsrondjes”; inspiratiebron: King George Coverlet. Sonja is jaren geleden begonnen met de cirkels n.a.v. een blok van de maand van Dorry. Toen de cirkels af waren heeft ze zelf een achtergrond/verbinding bedacht. Het quiltwerk, een “overall” patroon van allerlei grote en kleine cirkels, is gedaan met de longarm door Anne Lillholm uit Nuenen. Patchwork – H.
detail achterkant
details
     
Bets, “Dear Jane”; Patchwork + Quilten – H.
     
details
     
Tineke, “Aan het strand”; paperpiecing naar een patroon van Heleen Pinkster. Patchwork + Quilten – M.
details
     
 
Liesbeth, een speelkleed voor Artje, gemaakt van allerlei oude spijkerbroeken. Eigen ontwerp met als inspiratiebron een tentoonstelling van Sean Scully in museum de Pont in Tilburg. Patchwork + Quilten – M. detail
     
 
Ineke, “Blauw en groen”; eigen ontwerp van allerlei gekregen lapjes. Patchwork + Quilten – H. Voor het quilten gebruik gemaakt van quiltsjablonen. detail
detail “Bloemperk”; de quilt is een eigen ontwerp, een ufo die eindelijk af is! Patchwork + Quilten – H.
     
Wilma, een speelgoedzak voor de box, gemaakt van dik vilt met een applicatie in paperpiecing van het schaap grote Bert. Eigen ontwerp.
     
Maria, “Vlisco Varia”;  het patroon komt uit een quilttijdschrift. Gemaakt van een Vlisco stof met bijpassende stofjes. Patchwork – H, Quilten – M.
 
detail
 

detail van “Vlinders”; het patroon is uit Quilt Dimensies van Josje Jansen. Patchwork - H, Quilten – M.

     
Show and tell leden, open quilt atelier van 4 juni 2018
     
 
Han, baby-cape-quiltje; eigen ontwerp met als inspiratie Vlisco en batikstof. Gemaakt voor een baby meisje van een blanke moeder en een Afrikaanse vader. Ze hadden voorkeur voor vrolijk Vlisco boven roze! Patchwork + Quilten – M.
     
achterkant
     
 
Han, een wisselhuis-quiltje; gemaakt n.a.v. een mysterie van Paperpanache. Foundation piecing.
     
Toos, baby quilt gemaakt voor haar 10e achterkleinkind. De quilt is al naar Australië gestuurd! Patchwork + Quilten – H.
     
Tanja; de blokkenquilt is gemaakt van allerlei restjes, Patchwork + Quilten - H. De sneeuwklokjes quilt is gemaakt d.m.v.  foundation piecing
     
details
     
 
Liesbeth en Anja; “Fluffy Quilt”, een ragtime quilt van flannel stof van de quiltshop in Rijen.   Liesbeth en Anja, wasknijperzakje. Inspiratiebron: Yoko Saito. Gemaakt op een workshop van een vriendin. Applicatie, Patchwork + Quilten – H.
     
details
     
 
Caroline; “ In vogelvlucht”.  Inspiratiebron: Burda (herfst 2017). Caroline had al een hele tijd geleden de stofjes gekocht in Woudrichem. Het patroon in de Burda was de perfecte match. Patchwork – M, Quilten – H.
     
Valerie heeft twee quilts gemaakt voor haar nichtjes in Amerika. Deze zomer gaat ze ze zelf brengen! Inspiratiebron: Quiltmania. Machinaal in elkaar gezet, met de hand gequilt met de methode “Valerie”.
 
Voorkant
  achterkant
 
detail
  detail van de rand
 
voorkant
  achterkant
detail
     
 
Annemiek; “Dubbel”;  een 3D voorstelling in zwart en grijstinten met een accent in rood waarmee Annemiek in 2016 begonnen is op een cursus in Woudrichem. Aangezien alles met de hand gedaan is, ook de achterkant, heeft het even geduurd voor het klaar was. De quilt is d.m.v. knoopjes afgewerkt.
     
 
achterkant
     
Lilian, “Memory quilt”; aangezien Lilian’s quilt deze maand in het Quiltnieuws staat, showt ze hem nog een keer. Hij is gemaakt voor haar zus, na het herseninfarct van hun vader.
 
De achterkant is gemaakt van blouses en overhemden van haar vader.
     
 
Monique, ”Liefs”, eigen ontwerp, gemaakt voor haar jongste zoon en zijn vriendin die zelf de stoffen mee hebben uitgezocht. Patchwork + Quilten – m.
achterkant
     
Show and tell leden, open quilt atelier van 7 mei 2018
     
 
Han; tafelkleedje gemaakt d.m.v. foundation piecing. Eigen ontwerp van haar verzameling zwart-wit katoentjes. Met een accent van appeltjesgroen. Patchwork + Quilten – M.
     
 
Ineke; “Dashing”, een extra lange quilt zodat hij over een onderschuifbed past. Inspiratiebron: Quiltmania 120. Uit 1 fat quarter 2 verschillende blokken gemaakt. Patchwork + Quilten – M.
     
 
Monique, “Vallende ster”, een variatie op een patroon op een youtube fimpje. Patchwork + Quilten – M.
     
 
Angelie; “Love Quilt”, gemaakt van een pakket uit een Canadese quiltwinkel dat ze 2 jaar geleden van Cees gekregen heeft toen ze op vakantie waren in Canada. Applicatie van alle blokken met de hand. Machinaal gequilt vanaf de achterkant.
achterkant
     
 
Angelie; boxkleed met uil, gemaakt voor haar toekomstige kleinkind. Inspiratie uit een boekje gekregen van haar dochter die gek is op uiltjes. Patchwork – M, Quilten
     
 
Astrid; “Boom met bloemen en vogels”, uit Quiltmania 113. Gebruikte materialen: katoen, vilt, kraaltjes, pailletten en borduurgaren. Patchwork + Quilten – H.
     
 
Astrid; “Bloementuin”, gemaakt van een pakket van Quiltwinkel Leur. Patchwork + Quilten – H.
     
 
Sonja; “Family Shirts”, gemaakt van overhemden uit de familie met de snelle nine-patch strippiecing methode. De quilt is bedoeld als zomerdeken voor haar kleinzoon van 4 jaar in Amerika. Daarom heeft de achterkant allerlei aantrekkelijke afbeeldingen voor een kind. Patchwork + Quilten – M
achterkant
     
 

Anja; “Mickey forever”, gemaakt voor haar dochter die een Disneyfan is. Applicatie en vrij quilten. Eigen ontwerp. Patchwork + Quilten – M.

     
 
aangezien Anja nog veel stof over had heeft ze voor haar dochter die op zich zelf gaat wonen nog kussenovertrekken, pannenlappen en een dienbladkleedje gemaakt met hetzelfde motief   Anja; “Grumpy”, applicatie op een boogzak voor de nieuwe boog van haar man
     
 
Wilma; “12 Bertjes voor Nissa”, boxkleed voor haar kleindochter Nissa. Eigen ontwerp met als inspiratiebron de schaapjes die Kristie en Robbert gebruikten bij de aankondiging van de zwangerschap. Paper piecing, Patchwork + Quilten – M.
     
Show and Tell special van Regina, open quilt atelier van 9 april 2018

Regina quilt inmiddels ruim 7 jaar. Na het zien van onze tentoonstelling in 2010 was ze verrast door de vele mogelijkheden van het werken met lapjes stof. Ze begon met een basiscursus bij de Quiltsteek in Best. Nu haalt ze veel inspiratie van het internet, o.a. Pinterest en met name de Quiltshow uit Amerika. Ze vindt het leuk om met elk nieuw project een nieuwe uitdaging voor zichzelf te verzinnen. Er is dan ook veel variatie in haar quilts te zien.

     
 
“Sterrenquilt”, voor dochter Eveline. Regina’s eerste project, gemaakt voor ze op cursus ging, met behulp van een boekje met blokpatronen. Patchwork – M, Quilten - H.
     
 
Sampler, gemaakt op de beginnerscursus. Patchwork + Quilten – H.
     
 
“Slakkenquilt”, voor zoon Matthijs. Patchwork + Quilten – H.
     
 
Quilt met Samplerblokken, 2-persoons. Regina heeft met behulp van het computerprogramma EQ7 60 blokken nagetekend. Het idee om er rijen van te maken komt uit een boek van de Kwiebieb. Patchwork en Quilten – H. Ze heeft hier twee jaar aan gewerkt.
label
     
 
Antieke quilt, 2-persoons. De inspiratie voor deze quilt komt uit een boek van An Moonen over de geschiedenis van de quilt. Snelle snij- en naaitechniek gebruikt om de driehoekjes te vervaardigen met de naaimachine.  Patchwork – H.
     
 
Antieke hexagon quilt, 1-persoons. Engels paper piecing. Met een vulling van wol. Patchwork + Quilten – H.
     
 
Hollandse tegeltjesquilt, gewerkt met themastoffen in rood, wit en blauw. Patchwork + Quilten – M.
     
 
Sterren hexagon met mini hexagonnen. Het kleinere formaat kartonnetjes heeft Regina zelf gemaakt met behulp van de computer. Alles eerst geregen en aan elkaar gezet met de hand. Ca 8000 stuks! De vulling is van zijde. Met de hand doorgequilt.
     
 
“Winding Ways”, in roodtinten. Gemaakt voor dochter Eveline. Patchwork + Quilten – M.
     
 
Voorkant van de moderne quilt met driehoekjes voor zoon Matthijs. Gemaakt met de methode quilt-as-you-go. Met de walking foot was het mogelijk om strakke rechte lijnen te quilten zonder bobbels.
achterkant
     
 
“Scrappy Ninepatch”, 2-persoons. Moderne quilt, veelkleurig met wit. Patchwork + Quilten – M.
label
     
 
“Testbeeldquilt”, gemaakt van bloezen van Regina’s man Frans. Patroon van Pinterest: repen snijden, aan elkaar naaien en kwart cirkels uitsnijden. Alles met de machine. De rand is van spijkerstof van oude broeken. Een recycle-quilt dus!
     
 
Hexagonnen ‘vloerkleed’, een scrapquilt.
label
     
 
“Variahex”; gedeeltelijk uit een quilttijdschrift, de rest zelf verzonnen. Intensief met de machine gequilt.
     
 
Bedquilt voor Eveline in mint/wit, Nine-patch. Gequilt met o.a. een borduursteek. 
     
Eind 2016 is Regina iets nieuws gaan uitproberen. Eerst met kleine stukjes stof een collage maken, daarbij lettend op kleuren en kleurwaarden. Dit is de zon geworden. Daarna wilde ze proberen of ze van een echte foto een echte quilt zou kunnen maken.
     
Een klein overzicht van de werkwijze van Regina bij het maken van haar Art- quilts.
     
 
“Zon”, met een rand van prairiepoints.
     
 
“Eveline met gitaar”.  Maart 2017
     
 
“Matthijs met Boomer”.  April 2017
De echte Boomer
     
 
“De knoptoren met koeien”.  Okt. 2017
     
 
“Zomermiddag”. Maart 2018
     
Verspreid door de zaal hingen veel van haar kleinere werken, waarvan hier het overzicht:
 
Proud to be a quilter!
     
 
Herfstloper
     
 
Kerstloper
     
 
Orange Peel
     
 
loper met rode driehoekjes
     
 
Lensquilt van Matthijs
     
 
New York Beauty
     
 
Kleine huisjes
     
 
Minimandjes
  “Sneeuwmannen”, naar een patroon uit Quiltmania.
     
 
“Storm at sea”, een cover voor het keyboard van Frans.
     
 
Wedstrijdquilt, gemaakt voor een wedstrijd bij de Quiltsteek.
  Voor elk seizoen wel een kussenhoes.
     
 
“Paaskip”.
     
Regina heeft een aantal quiltjes gemaakt die afwisselend in haar keuken hangen:
 
Kippenquiltje
  Let it snow
     
 
Lentequiltjes
     
 
herfstquiltjes
     
 
Zwevende blokken
     
 
Twee quiltjes gemaakt voor de Rainbow Uitdaging
     
 
Pasta
  Na haar enthousiaste verhalen over de vele quilts die ze de afgelopen jaren gemaakt heeft krijgt Regina de Special Star opgespeld door Wilma.
     
Show and Tell leden, open quilt atelier van 5 maart 2018
     
 
Wilma, “Feest voor Zico”; feestvlaggetjes gemaakt van een jellyroll van batikstoffen en gestreken fiberfill. Een kraamcadeautje voor Zico waar hij nog vele verjaardagen  plezier van heeft. Patchwork + Quilten – M.   detail
     
 
Monique, Dear Jane tas; het maken van een Dear Jane quilt was geen succes dus in plaats van een twee persoons quilt is het een tas geworden. Patchwork + Quilten – M. detail
     
 
Monique, roze meisjes quilt. Het pakketje quiltstoffen wat Monique bij Pipoos vond werd een quiltje voor haar kleindochter. detail
     
 
Monique, kerstkleed. Een kerst tafelkleed gemaakt van een jellyrol met een bijpassend panel in het midden. detail
     
 
Carla, strik in sashiko. Gemaakt van een voorbedrukt patroon.   detail
     
Carla, “Soup bowl cozy”. Patroon gevonden op pinterest.
     
 
Han, “Zonnebloem”;  foundation piecing naar een patroon van Regina Grewe. Restjes katoen en het juiste strookje zonnebloemstof, afkomstig van de stoffenmand. Patchwork + Quilten – M. detail
     
 
Ineke, “Kleurencirkel”; gemaakt op een basiscursus. Patchwork + Quilten – H. Ineke heeft al jaren plezier van deze quilt bij het uitproberen van kleurcombinaties. detail
     
 
Ineke, combinatie hele print met een strakke vorm. Gemaakt op een workshop bij Marij in Beek. Patchwork + Quilten – H. detail
     
 
Ineke, “Organizen”; one-patch gemaakt van katoentjes die overal vandaan komen. Eigen ontwerp. Ideaal tijdens de verhuisperiode omdat het makkelijk op te pakken en weer weg te leggen was. detail
     
 
Ineke, “Sint cadeau”; gemaakt uit het tijdschrift wat ze met Sinterklaas cadeau heeft gekregen. Patchwork + Quilten – M. detail
     
Liesbeth en Anja, ”Alles scheef”; gemaakt op een workshop bij Angela uit het boek “Cut-loose Quilts” van Jan Mullen.  Patchwork + Quilten – M.
details
     
 
Liesbeth, gemaakt van de puzzelrol die ze met Sinterklaas gekregen heeft, aangevuld met wat extra stof. Patroon uit het boek “Jelly Roll Sampler Quilts” van Pam & Nicky Lintott. Patchwork – M, Quilten – H. detail
     
Mariet, “Mijn lievelings bloemen”; techniek: glas in lood. Voor het lood heeft ze voering gebruikt en voor de randen Vlisco stof. Patchwork - M, Quilten – H.
details
     
Tanja en Helma, “Maandquiltjes”; elke maand een quiltje gemaakt voor in een raamwerk. Inspiratiebron: Count on It/  Art to Heart van Nancy Halvorsen. Patchwork – H, Quilten – M.
details
     
 
Tanja en Helma, Kerst drieluik. Gemaakt uit het boek van Nancy Halvorsen: “Twelve days of Christmas/Art to Heart”.  Patchwork – H, Quilten – M. detail
     
 
Mieke, “Wie wat bewaart, heeft wat!  Slaap lekker”. Eigen ontwerp met verwerking van de familie initialen. Patchwork + Quilten – M. detail
     
Show and Tell Special, open quilt atelier van 5 febuari 2018
Sonja, sinds twee jaar lid van onze vereniging, laat in deze Show and Tell Special de quilts zien die ze, sinds ze in 1988 begon met quilten, gemaakt heeft. Haar stijl is zeer divers. Ze houdt van modern en strak voor quilts aan de wand. Voor haar gebruiksquilts wordt ze vaak geïnspireerd door antieke quilts. D.m.v. een eigentijdse stofkeuze probeert ze er toch een eigen draai aan te geven.
     
Er ligt een hele stapel quilts klaar om geshowd te worden.
     
 
Kleine logcabin, haar eerste quiltje, gemaakt met Paapje handdrukstoffen. Aangezien ze nog niet goed kon quilten is het afgewerkt met knoopjes.
detail
     
 
Sampler, nooit gequilt of afgemaakt. Ze heeft hem gebruikt als lesmateriaal. Patchwork – H+M.
detail
     
 
Kerstquilt; de bedoeling was om zoveel mogelijk sterretjes te maken uit dezelfde streepstof. Nog niet afgewerkt.  Patchwork + Quilten - H.
detail
     

“How many cows?”, met als inspiratie Escher heeft Sonja koeien getekend die in elkaar passen. Gemaakt voor de Quilt Expo Europe in Den Haag in 1992. De gebruikte stoffen zijn folklorestoffen uit Staphorst. Patchwork + Quilten – H.

 
detail
 
label
     
 
“Round Robin”; gemaakt in de lessen bij Marianne Weenen. Het eerste blok is van jezelf. Dit wordt doorgegeven aan een volgende persoon die er een rand omheen maakt. Zo wordt er door gegaan tot iedereen geweest is. Dan komt de quilt weer terug bij de maker van het eerste blok.  Patchwork – H+M. Niet gequilt.
detail
     
 
“Bloem”; curved log-cabin, opgebouwd uit 8 gelijkzijdige driehoeken. Gemaakt van gordijnstalen. Patchwork – M, Quilten – H.
detail
     
 
“Verbondenheid”; strip-piecing, gemaakt voor haar oudste zoon. Gebruikte stof: katoenen gordijnstalen. Patchwork + Quilten – M
detail
     
 
“Clown’s quilt”; op de markt blauw geblokte stof gekocht met haar bee. De opdracht was een kinderquilt te maken en de geblokte stof zoveel mogelijk te gebruiken. Ze mochten er  9 maanden over doen en er niet met elkaar over praten.
detail
     
 
“Herinnering”; Double Weddingring, gemaakt voor het 50-jarig huwelijk van haar ouders, met in de ringen stofjes met een herinnering uit de familie. Patchwork + Quilten – H.
detail
     
“Twenty five tumbling years”, babyblok;  zijden quilt, gemaakt voor haar man ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk. Patchwork - M, Quilten - H.
 
detail
 
label
     
 
“Bryce Canyon”; het motief in de zijde is verkregen d.m.v. de reserveringstechniek shibori.  Patchwork – M, Quilten – H.
detail
     
“Nazareth”; gemaakt van zelf geverfde stoffen. Inspiratie was een eeuwenoude marmeren vloer in Nazareth. Patchwork – M, Quilten – H.
details
     
 
“Wie schrijft die blijft”; fantasieschrift uitgevoerd in batik en shibori. Gecombineerd met zelf geverfde katoenen, zijden en linnen stoffen. Genaaid om een midden blok met blokken in een zelfde deelbaarheid. Hier een veelvoud van 4 cm. Patchwork – M, Quilten – H.
detail
     
 
“Tafelkleed”, zelfde techniek als “Wie schrijft die blijft”.
detail
     
 
“Mijn tuin”’; eigen stof maken van snippers. Patchwork + Quilten – M.
detail
     
 
“Dikkie”; werken met wollen stoffen. Het begin van deze quilt waren 5 uit elkaar gehaalde jasjes van haar man Dick. Patchwork – M, Quilten – H.
detail
     
 
“Highlander”; naaien van ongelijke vierhoeken, een methode afkomstig van Olga Prins. Gemaakt van wollen stoffen uit een stalenboek. Patchwork – M, Quilten – H.
detail
     
 
“Aarde”; het begin van deze quilt was het experimenteren met het verven van flanel. Ook gewerkt met het contrast tussen dof en glanzend door het gebruik van zijde. Patchwork – M, Quilten – H.  Bekroond met de prijs voor het beste kleurgebruik op de EQC in 2002.
detail
     
“Seasons”; een gewonnen stofpakket aangevuld met zelf geverfde lapjes. Na het in elkaar zetten de motieven van elk seizoen aangebracht d.m.v. rollerprint. Patchwork – M, Quilten – H.
details
     
“Boutis”; dit is een oude Franse opvultechniek uit de Provence. Patchwork + Quilten – M.
 
achterkant
 
detail
     
 
“Hortensia’s”; naaien om een middenblok, vrij machinaal quilten en borduurwerk. Zelf geverfde flanel. Patchwork + Quilten – M.
detail
     
“Tulp”; paper-piecing. De opdracht was een patchworkpatroon maken van een foto. Patchwork – H, Quilten – M.
details
     
 
“La Rosserai”; combinatie van de resten ruitstoffen van een vorige quilt met rozenstof. Patchwork – M, Quilten – H + M.
detail
     
“Bruidsquilt”; gemaakt voor het huwelijk van haar oudste zoon en zijn vrouw, in 2010. Gemaakt van zijde en met planten geverfde kleine stukjes zijde. Patchwork + Quilten – M. Afm. 2.35 x 2.55 mtr.
details
     
 
Babyquilt gemaakt voor haar eerste kleinzoon Julian. Een zijden lap die intensief doorgestikt is met de machine. Afgewerkt met prairiepoints. 
detail
     
Sonja met het boek dat ze maakte van het maakproces van de bruidsquilt voor het huwelijk van haar jongste zoon in Amerika in 2014.
     
 
“Huisjes”; paper-piecing. Een project op internet uit 2012 van Jeanneke om iedere dag een huisje te maken. Sonja heeft zelf een eenvoudiger patroon getekend zodat het in één keer te naaien was. Patchwork – H, Quilten – M.
detail
     
 
“Trip around the world”; de quilt wordt machinaal doorgequilt met bloempatronen.
detail
     
 
“Love Entwined”; een 18 maanden durend project van de Australische quilter Esther Aliu. Zij heeft het applicatie patroon uit een oud boek op ware grootte getekend en iedere maand op internet gezet. Patchwork + Quilten – H. Sonja is nog bezig met quilten.
detail
     
“Dear Jane”; in 2008 begonnen met de quilt. Bijna alle gebruikte zijde is met planten geverfd. De kleine blokjes zijn op veel reizen mee geweest zodat eraan gewerkt kon worden. De maat is in de lengte en breedte vergroot d.m.v. effen blokken met daarop gebeurtenissen uit de familie en spreuken die haar aanspraken
details
     
 

“Hexagon vakantie quilt”; Engels paper-piecing met kartonnetjes. Inspiratie was een antieke quilt in een oude Quiltmania. De hexagonnetjes gingen de laatste jaren steeds mee naar haar zoon in Amerika, vandaar dat de kleinzoon nog steeds zegt: “Oma maakt bloemetjes”. Patchwork – H. Hij moet nog gequilt worden.

detail
     
In 2016 heeft Sonja in Amerika een top gevonden in een kringloopwinkel. Hij was slecht in elkaar genaaid. De rode blokken bleken echter goed te zijn en naar later bleek ook nog gemaakt van stof gedateerd tussen 1850 en 1900. Ze heeft alles uit elkaar gehaald en met nieuwe witte stof weer in elkaar gezet. De achterkant is gemaakt van oude slopen uit Staphorst. “Oud USA meets Oud Nederland”. Patchwork – H. Wordt nu gequilt.
 
achterkant
 
detail
     
 
“Camelot”; het patroon van de circels komt van Trish Harper uit Australië. Patchwork – H. Moet nog gequilt.
detail
     
 
“Voetloper”; de lichte stoffen zijn d.m.v. thee geverfd om een antieke uitstraling te krijgen. Was ooit een reisproject maar is daarna blijven liggen. Patchwork – H.
detail
     
“Overhemden”; deze quilt is heet van de naald, gemaakt voor haar kleinzoon van 4,  van overhemden van vader en opa. De achterkant is gemaakt van stoffen om naar te kijken. Patchwork – M. Wordt machinaal doorgequilt.
 
achterkant
 
detail
     
 
Box kleed, gemaakt van o.a. overhemdenstof.
 
detail
     
   
Wilma speldt Sonja de decoratie op die hoort bij de Show and Tell Special.  
     
Show and tell leden, open quilt atelier van 8 januari 2018
     
Vorig jaar heeft Sylvia Kaptein voor Bernina een mysterie ontworpen waarbij iedere maand een nieuw blok werd aangeboden met allerlei verschillende siersteken. De bedoeling was om je naaimachine beter te leren kennen. Bij Joos en Elly is dat zeker gelukt!
 
Joos, “Crazy blauw”; allerlei stoffen gebruikt zoals katoen, zijde en veel zelf geverfde stoffen.   detail
     
 
Joos, “Crazy color”; alle stofjes en bandjes zelf geverfd.
  detail
     
Elly, “Bernina mysterie”; gemaakt met restmateriaal uit de lappenkist.
  detail
     
 
Gerda, “Grijze cellen”, proefquiltje van de origami cursus bij Wilma. Eigen ontwerp. Patchwork + Quilten – H.   detail
     
 
Ineke, “Mijn Eindhoven Beauty”; paper piecing, Patchwork + Quilten – M; gemaakt naar het voorbeeld van New York Beauty van Ula Lenz.   detail
     
 
Wilma, “Eindelijk Kerst”; eigen ontwerp, log cabin d.m.v. paper piecing;  Patchwork + Quilten – M.   detail
     
 
Onder leiding van Han hebben Riet, Tineke, Liesbeth en Trudy kerstboom quiltjes gemaakt naar een patroon van Iet van de Vrande. Door het versnijden van een log cabin zijn er verrassend verschillende quiltjes ontstaan.
     
 
Trudy
  detail
     
 
Tineke
  detail
     
 
Riet
  detail
     
 
Liesbeth
Marja, “Sampler”; gemaakt n.a.v. de cursus van Wilma van 2 jaar geleden. Van het overgebleven blok heeft Marja een kussen gemaakt. Patchwork + Quilten – H
     
 
Elly heeft van een aantal technieken op de cursus van Wilma een kussen gemaakt.
     
 
Janny, “Stars”; paper piecing; gemaakt voor haar zoon en schoondochter die erg van paars houden. Patchwork + Quilten – M. detail
     
Marjolein, “Boris en Betje”, meetlat met applicatie. Eigen ontwerp.
     
 
Maria; een quilt gemaakt voor een scholenproject in Noord-India. One patch quilt. Patchwork – H, Quilten – M.
detail
     
 
Tonnie; een quilt gemaakt naar een patroon van Judy Niemeyer; paper piecing. Patchwork + Quilten – M. detail